Wilt u mij helpen? 

NL46 RABO 0301 9371 41

Neuroblastoom

Neuroblastoom

Neuroblastoom is een tumor van het sympathisch zenuwstelsel, dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Dit zenuwstelsel groeit uiteindelijk uit tot zenuwvezel-grensstrengen die langs de wervelkolom lopen van de hals tot aan het staartbeen. Het merg van de bijnieren vormt ook onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. De bijniermerg produceert hormonen zoals adrenaline (stress hormoon) en adrenaline-achtige stoffen.

Neuroblastomen kunnen overal in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, met een voorkeur voor de bijnieren. Ze ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaan-ontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de zogenaamde embryonale tumoren.

Een neuroblastoom komt met name voor bij kinderen op jonge leeftijd. Het wordt het meest gezien bij kinderen rond de leeftijd van 2 jaar. Bij kinderen ouder dan 6 jaar komt een neuroblastoom zelden voor. Het neuroblastoom komt ongeveer bij een op de 100.000 kinderen in Nederland voor. Dat betekent dat er in Nederland per jaar bij 25 kinderen de diagnose neuroblastoom gesteld wordt.

Bij Floor  werd de neuroblastoom ontdekt toen zij ruim vierenhalf was. Na ruim een maand buikpijn bleek ze een tumor in haar buik te hebben. Bij nader onderzoek zagen de artsen dat de neuroblastoom was uitgezaaid in beenmerg en botten, haar schedel en achter haar neus.

overlay